Alapozz rá, nézz szét, készítsd el és készülj fel! De mire és miért? Ultimate pályakezdő karriertippek 5 plusz 1 extra lépésben! Megmutatjuk hogyan indítsd be karrieredet!

1. ALAPOZZ RÁ A MUNKAKERESÉSRE, HOGY AZ IRÁNY MEGLEGYEN!

Mielőtt nekikezdenél megtalálni az álommunkádat, nem árt néhány kérdést feltenni és megválaszolni magadnak, hogy tudd, merre indulj. 

Milyen munka(hely) való neked

  • Írd le egy lapra/jegyzetbe azt a 3-5 dolgot amit, TUTI, hogy szeretnél munkahelyeden vagy munkakörödben.
  • Írd le egy lapra/jegyzetbe azt a 3-5 dolgot, amit egészen biztosan NEM szeretnél a munkahelyeden vagy munkakörödben.
  • Itt is engedd szabadjára a fantáziád és fogalmazd meg, mi az, ami biztosan megnehezíteni a mindennapjaidat és elvinné a motivációdat.
  • Ha pedig megvannak a top prioritásaid és tiltólistád, akkor gondold át, van-e olyan cég, amelyiknél nagyon szívesen dolgoznál! Ha van, írd le, miért tartod őket vonzónak?
piechart laptopon

Ha az első 3 kérdésre megvannak a válaszaid, rakd ki a saját munkakeresési magic háromszöged!

  • Mit szeretsz csinálni? (mi a hobbid, mi ad flow érzést?)
  • Miben vagy jó? (milyen feladatok mennek könnyedén?)
  • Mennyire a pénz és mennyire az elhivatottságod motivál a munkád során?

A HÁROMSZÖG METSZETÉBEN KELL KERESGÉLNED A HIVATÁSOD.

2. NÉZZ SZÉT!

Ha meg van az irány, minél több helyen keresd az oda vezető utat. Ismerkedj állásportálokkal, cégek karrier oldalaival, sőt, még fejvadász cégek honlapjaival is, mert náluk is találhatsz gyakornoki és pályakezdő munkákat.

Tájékozódj social media felületeken is, ahol egyre több információt megosztanak a munkaadók a mindennapjaikról és ne felejtsd el megkérdezni az ismerőseidet sem, mit érdemes tudni a munkahelyükről, van-e nyitott pozíció esetleg náluk?

Ha elsőre túl melósnak tűnik ilyen sok irányba nézelődni, akkor indulj a Zyntern.com állásportálon. Több száz cég bemutatkozását nézheted meg egy helyen, videókkal és fotókkal az irodákról és gyakornoki vagy frissdiplomás programokról. Regisztráció után pedig még a neked való pozíciókat is elküldi a rendszer és akkor a browsolásokat is megspórolhatod a különböző oldalakon. A Zyntern.com mellett érdemes a LinkedIn- en is szétnézned és saját profilodat elkészíteni.

Ami pedig téged illet: a digitális lábnyomod mostmár pillanatok alatt lekövethető bármelyik HR-es számára, emiatt érdemes az alábbiakat ellenőrizned:

  • Csekkold, mit dob ki a Google, ha beírod a neved. A nem kívánatos tartalmakat próbáld meg moderálni, töröltetni a szolgáltatóval
  • Nézd meg a social media felületeid beállításait, mi az, amit ismeretlenül is láthatnak belőled. Gondold át, hogy ezek azok a tartalmak-e, amiket a jövendő munkaadódnak is szívesen megmutatnál?

3. KÉSZÍTSD EL AZ ÖNÉLETRAJZOD!

+ Zyntern és LinkedIn profilod

CV minta
  • Válassz egy jó CV templatet. Kezd a canva.com oldallal, ahol több száz ingyenes sablon közül választhatsz vagy használd a Zyntern CV generátorát.
  • Írj egy rövid bevezető bemutatkozást magadról, amiből kiderült mit tanultál, milyen munkakör érdekelne, és miért vagy jó munkaerő.
  • Bemutatkozás után folytasd az önéletrajzod a tapasztalataiddal. Ne feledd, nincs rossz tapasztalat. A legegyszerűbb diákmunka vagy önkéntesség is értékes skilleket adott, légy rájuk büszke!
  • A tanulmányaidról utána írj, de röviden, lényegretörően. Esetleg szakirányt, legfontosabb releváns tantárgyaidat emeld ki.
  • Nézd meg mik az elvárások és feladatok a pozícióban, amire jelentkezel, és próbálj meg azokra reflektálni mind a tapasztalatok, mind a tanulmányok részekben.
  • Add meg a képességeidet, amik szerinted számíthatnak a kiválasztás során.
  • Nyugodtan megemlítheted a hobbid és az érdeklődési köröd. Egyrészt sokat elárulnak a személyiségedről, más részt szimpátiát kelthetnek a kiválasztás során.

4. KÉSZÜLJ AZ INTERJÚRA

Amennyiben szeretnél felkészülten érkezni, akkor fogadd Pamkutyáék és top cégek HR szakembereinek tippjeit! Vagy tudd meg milyen trükkökkel igyekeznek a HR-es csőbe húzni az interjúk során.

Készülj fel a cégből, ahova jelentkeztél. Honlap, karrier oldal, social media oldalak és hírek, szerezz minél több irányból információkat. Tudj meg többet a területről, ahol dolgozni szeretnél a cégen belül. Érdeklődj ismerősöktől, mit lehet tudni az aktuális projektekről, vezetőkről, feladatokról. Készülj fel az önéletrajzodból, hogy kérdések esetén az abban leírt erősségeidet magabiztosan alá tudd támasztani konkrét példákon keresztül.

4 típusú kérdésre számíthatsz, készülj mindegyikre!

Állásinterjú
  • Leíró jellegű kérdések azok, amikor magadról, tapasztalataidról, lényegében a CV-d tartalmáról kérik, hogy mesélj.
  • Feltételes kérdések esetén azt kérdezik tőled, hogy hogyan reagálnál különböző helyzetekre, hogyan oldanál meg feladatokat. Kicsit az esettanulmányi versenyekhez hasonlóan.
  • Retrospektív kérdésekre a válaszaiddal a múltból kell példákat hoznod, amikor egy feladatot vagy problémát megoldottál.
  • Stressz kérdésekkel pedig kizökkenteni próbálnak a nyugalmadból és a megtanult válaszok helyett a reakcióidat vizsgálják. Furcsa kérdéseket tesznek fel, megzavarnak a a válaszaid közben, úgy tesznek, mintha nem figyelnének rád. De légy résen, figyelnek!

Az interjúk mellett Assessment Centerekre (AC-kra) is meghívást kaphatsz. Az AC-król, a várható feladatokról és a felkészülésről ebben a cikkünkben találsz bővebb információkat.

5. KÖVESD ÉS VEZESD A JELENTKEZÉSEID!

Valószínűleg több helyre is jelentkezni fogsz, aminek az eredménye az lesz, hogy a legkülönbözőbb időpontokban fognak visszajelezni a cégek, párhuzamosan pörögnek majd a jelentkezési és kiválasztási folyamataid. Hogy ne zavarodj teljesen össze, íme a tanácsunk!

  • vezess excel vagy google sheetet és írd be mikor jelentkeztél, melyik céghez, milyen pozira akár linkkel, mikor volt / lesz az interjú és a HR-es kontaktját is beleteheted
  • ha különböző önéletrajzokat használtál a jelentkezésekhez, akkor azt is dokumentáld, hova melyik CV-det küldted

Zyntern profilodban a Jelentekezéseim menüpontra kattintva rendszerünk automatikusan kilistázza az általad megjelölt pozíciókat.

+1 BÓNUSZ PONT: SZEMÉLYISÉG TESZTEK

Semmi gond, ha különböző cégeknél, különböző pozíciókban vagy akár egészen eltérő szakmákban is kipróbálod magad a munkaerőpiacon. Viszont érdemes kicsit többet tanuldon magadról, hogy mielőbb meglegyen a karrier út, amiben ki tudsz teljesedni.

  • Egyszerű és gyors személyiségtesztek sokat tudnak segíteni abban, hogy megértsd, például miért nem bírod a monoton munkavégzést, miért vagy született problémamegoldó, miért motivál vagy frusztrál, ha sok emberrel kell napi kapcsolatban lenni a munkád során stb.

KEZD A 16PERSONALITIES.COM OLDAL TESZTJEIVEL!

Ha szeretnél PRO tanácsokkal kiegészített ultimate karriertippeket kapni, akkor töltsd le ingyenesen az alábbi linken található PDF fájlt.

LETÖLTHETŐ KARRIERGUIDE

Ha pedig épp munkát keresel, regisztrálj a Zyntern.com Állásportál oldalán és találd meg álmaid gyakornoki vagy pályakezdő állását!

Tetszett a cikk? Oszd meg!