• Post author:

Még csak éppen, hogy véget ért a téli vizsgaidőszak, de máris a tavaszi állásbörze szezon kellős közepén vagyunk. Összegyűjtöttük azt a 7 tipikus arcot, akikkel a következő hetekben tuti találkozni fogsz, amikor állásbörzék közelében jársz.

1. Törtető

Messziről kiszúrod már a járásáról, ami igen peckes már-már páváskodó. Ami a kommunikációját illeti, határozott és tárgyilagos. Nem szaporítja fölöslegesen a szavakat, sőt alaposan megválogatja, hogy kivel áll szóba. Általában célirányosan keresi fel az őt érdeklő cégeket, akik természetesen hálásak lehetnek, hogy szóba áll velük. Az első kérdései között pedig az alábbiakat hallhatjuk: “mikor lehetek vezető? Céges autó mikortól jár?”.

2. Tróger

Sokszor az őt körüllengő szagról megismerhető, amit az előző esti buliból hozott magával. Ismertetetőjele, továbbá a céltalan ténfergés, mert fogalma sincs, hogy kit vagy mit kéne keresnie kivéve egyetlen desztinációt: a pultot, ahol az egyetemi hiányzást igazoló pecsétet adják.

3. Stréber

Öltöny vagy kosztüm  – általában még a szalagavatóról – a természetes viselete, ami több dolog miatt is ciki: először is kevesen tartják a szalagavató body formájukat az egyetemi évek végéig, másodszor a cégek dolgozói smart casual vagy casual öltözékben vannak (ing farmer kombóval) és nem túl szerencsés túlöltözni őket.

A stréberek kezükben pedig keményfedeles mappát tartanak, tele kinyomtatott diplomák, nyelvvizsgák, általános iskolai szavalóversenyek okleveleivel, ha esetleg szükséges lenne tudásukat azonnal igazolni.

4. Kétségbeesett

Ha meglátod, nem tudod, hogy megvigasztald egy támogató öleléssel vagy jól megrázd, hogy ember, szedd már össze magad. Ők azok, akik alapból lemondással lépnek a standhoz és határozott kérdések helyett határozatlan panaszkodással indítanak, hogy sehol nem tudnak a tudásukkal elhelyezkedni. Miután sikerült megbizonyosodniuk arról, hogy valóban nincs nekik való ajánlat a cégnél, ott ragadnak és folytatják a panaszáradatot. Biztos, ami biztos azért otthagyják az önéletrajzukat.

5. Portyázó

Arról ismerszik meg, hogy minden standot és pultot oldal irányból közelít meg. A szeme sarkából alaposan megfigyeli a lelkes HR-esek által gondosan összeállított, de nagyon kevésbé hasznos szóróajándék portékákat, majd hirtelen lecsap és mire a HR-esek megszólítanák, már hűlt helye az emberünknek. Ismertető jele, hogy ha meglát nálad egy izgi ajándék kütyüt, azonnal megkérdezi, hogy az honnan van!

6. Csoportban járók

A csoportos állásbörze arcokat onnan ismered meg, hogy kis kupacokban vonulnak. Általában van egy szószóló, aki a csoport élén felteszi a kérdéseit, miközben a többiek helyeslően bólogatnak, vagy csekkolják a pulton begyűjthető ajándékokat. Ami külön vicces, hogy általában csoporttársak vonulnak együtt, akiknek ugyanaz a pozíció lenne érdekes. A cégek ritkán keresnek 8 marketing vagy logisztikai gyakornokot egyidőben.

7. Csoportban vonulók altípusa: a párban járók

A párban érkezők a legátlagosabb állásbörze látogatók: haverral, tesóval, baráttal, barátnővel jönni teljesen oké. Egészen addig, amíg nem a +1 főd beszél helyetted jövendő főnökeiddel. Főleg, ha az a +1 a csajod vagy az anyukád. Ne anyukáddal menj állásbörzére! Ne a csajod beszéljen helyetted! Szedd össze magad és légy nagylány/ nagyfiú.

7+1. Te?

Te melyik arcodat mutatnád meg a legközelebbi állásbörzén? Mi tuti, hogy a legkedvesebb formánkat hozzuk majd. Meg is mutatjuk, hogy mikor és hol futhattok össze velünk a következő hetekben:

  • Szegedi Tudományegyetem Állásbörze 2019: március 12.
  • Műegyetemi Állásbörze 2019: március 12-13.
  • XXV. Győri Állásbörze: április 9.
  • Állásbörze a Neumann János Egyetemen: április 9.
  • Miskolci Egyetemi Állásbörze 2019: április 10.
  • 2019 Tavaszi Corvinus Career & Business Festival: április 16-17.



Tetszett a cikk? Oszd meg!