Az állásinterjúzás minden pályakezdő életében hatalmas mérföldkő. A Covid 19 megjelenése sok szempontból megváltoztatta a mindennapi életünket, például a kiválasztás folyamata is szinte teljes mértékben online térbe terelődött. Vajon mi a különbség az online és offline interjúk között? Mire kell figyelni, miket érdemes elkerülni és milyen szempontok alapján vizsgálnak egy jelöltet a felvételiztető bizottság tagjai? Most megtudhatod hogyan készülj fel az online állásinterjúra!

A Zyntern.com Állásportál csapatának egyik legfőbb célja a pályakezdő fiatalok munkaerőpiacra való betörésének segítése. Mivel az online interjúzás egy egészen új terep a legtöbb jelölt és munkáltató számára, a Zyntern utánajárt, mit javasolnak top cégek HR szakértői a fiataloknak! A tippek megfogalmazásában olyan meghatározó munkáltatók szakemberei segítettek, mint a Prezi, a Decathlon,  a Heineken, az Alteo és a Tata Consultancy Services Hungary Az összegyűjtött tanácsokat pedig a magyar Youtube nagyágyúja, a Pamkutya formáció közvetíti videós formában a Zyntern Instagram oldalán. 

Mosatlan ruhakupac a háttérben Norbi interjújánál

1. Teremtsd meg a megfelelő állásinterjú környezetet!

Figyelj arra, hogy milyen háttér előtt ülsz és milyen zajok, hanghatások vannak a környezetedben. Minél kevesebb dolog van a háttérben, annál kisebb az esélyed arra, hogy valami érdekes meglepetésben lesz része az interjúztatóknak. Legjobb egy sima falfelület. „Az interjúalany például ablaknak háttal semmiképp ne üljön, mert sötét lesz az arca a beszélgetés során, ami nehezíti kommunikációt az interjúztató számára” – tanácsolja Vass Zoltán HR szakember. A telefonod és a géped notificationjeit pedig kapcsold ki. Senkire nem tartozik, milyen appokat használsz.

2.          Öltözz business casualba az interjúhoz!

Márk öltönyben és csokornyakkendőben interjúzik

Az érettségi öltönyöd vagy egy kiskosztüm egy online interjú alkalmával is bizarr látszatot kelthet, hiszen ezeket senki nem viselni otthon vagy a mindennapokban. Viszont arra figyelj, hogy ne a kitérdelt melegítődben ülj a kamera elé. Nagy Mátyás a Prezi senior recruitere azt tanácsolja, hogy nézz utána a céges kultúrának és az ahhoz igazítsd az öltözéked. Ha viszont bizonytalan vagy Vass Zoltán szerint a Smart Casual, a legjobb választás. Vedd az egyik kedvenc ingedet és egy kényelmes, de utcai viseletre is alkalmas nadrágot. Lányok esetében is ing vagy blézer az ajánlott a kedvenc farmeretek vagy szoknyátok mellé.

3.          Készülj fel a cégből!

A céges szakemberek válaszaiból egyértelműen kiderült, hogy a legfontosabb szempont az online interjúk során is a felkészültség. Ha az interjúztató megkérdezi, hogy “Mit gondolsz a cégünkről?”, a „Hát nem nagyon néztem utána” Nagy Mátyás szerint rossz válasz. Bogár Ágota a Heineken Recruitment and Employer Branding specialistája is kiemelte, hogy mindig nagyon jól veszi ki magát, ha valaki utána néz a cégnek és felkészül belőle. Néhány tipp, hogy biztosan képbe kerülj leendő munkaadóddal: csekkold le social médián, olvass a cég tevékenységéről, ismerd meg a termékeit vagy szolgáltatásait, keress kapcsolódási pontokat közted és a cég missziója között. Nézz utána, mit kommunikál a céges kultúrájáról, milyen értékrendet képvisel és erre hivatkozz is az interjú során. Covid ide vagy oda, ez örökzöld!

4.          Teszteld le a videóchatet!

Ne az interjú alatt tanuld meg, hogy működik a mute gomb vagy a kamera. Telepítsd az interjúhoz szükséges softwaret, próbáld ki a mikrofonod, akár az egyik haveroddal készítsetek próba online interjút. A cégek szakértői külön kiemelték, hogy a digitális készségek kiemelt szerepet kapnak a távmunka során, éppen ezért interjú közben bénázni nagyon nem szerencsés. „A szemkontaktus tartása, a mimikánk, kézmozdulataink másképp látszódnak videón keresztül, így érdemes ezeket is kipróbálnunk az éles helyzet előtt” – hangsúlyozták a Tata Consultancy Services Hungary HR szakértői.

Norbi chipset ropogtat az interjú közben

5.          Vedd komolyan az interjút!

Csak azért, mert a szobádból interjúzol a kedvenc papucsodban, kellő komolysággal vegyél részt az interjún. Lehetőleg ne az autóból, étteremből, vagy szülinapi partiról jelentkezz be, figyelmeztet Jung Krisztina, a Decathlon országos toborzási felelőse. A szóhasználatoddal, testtartásoddal is add meg a kellő tiszteletet az interjúztatók számára. Ne feledd, online kevesebb idő jut arra, hogy jól megismerjenek, így törekedj rá, hogy önmagadat hozd és mutass magadból, de az otthoni körülmények miatt azért ne legyél annyira laza, hogy úgy tűnjön, nem veszed komolyan a helyzetet.

6. A testbeszédeddel is kommunikálj!

Az internetes kommunikáció sokkal kevésbé interaktív, sok nonverbális jel elveszik az online térben. Ezért Fekete Balázs az Alteo HR vezetője szerint kiemelten fontos bólintással, ismétléssel jelezni, hogy figyelünk! A testbeszédedet az online interjú során is figyelik, ezt ne felejtsd el. És ne ijedj meg, ha néha van pár másodperc kínos csönd, számold bele, hogy a net miatt van egy kis csúszás a beszélgetésben, ez teljesen természetes. A beszélgetés általában lelassul az online térben. 

7.          Kérdezz a HR szakemberektől!

Jung Krisztina szerint a kérdezés az online interjúk esetén is fontos! Tegyél fel 3-4 olyan kérdést, amiből látszik, hogy figyeltél az interjú során és készültél előre is. Sőt, Fekete Balázs szerint  „nem szabad elfelejtened, hogy igazából te is interjúztatod a céget, hogy kiderüljön, valóban szeretnél-e ott dolgozni, szimpatikus-e a cég hozzáállása számodra”. Tehát néhány kérdéssel mindenki jól jár. De azt fontos észben tartanod, hogy  az online kommunikáció során jobban oda kell figyelni a beszélgetőpartnerünkre és arra, hogy ne vágjunk egymás szavába, emlékeztet Nagy Mátyás.

8.          Válaszolj bővebben az interjúztatónak!

Ne 1-2 szavas mondatok legyenek a válaszaid, és semmiképpen se csöndben bámuljátok egymást az interjúztatóval a képernyőn át. „A tartalom a legfontosabb, így mindig győződjünk meg róla, hogy érthető az üzenet, információ, amit át szeretnél adni” tanácsolják a Tata Consultancy Services Hungary szakemberei.

Biztos izgulni fogsz a beszélgetés során, de hidd el, jobb, ha minél többet megmutatsz magadból. Az sem nagy gond, ha az interjú közben néha egy kicsit eltérsz a kérdés témájától. A legfontosabb, hogy gördülékeny legyen az interjú és kommunikatív legyél.

Norbi a telefonjából olvassa a dolgokat az interjú alatt

9.          Nézz a kamerába!

Ne olvass laptopról válaszokat, ne gépezz közben vagy kérd anyukád segítségét a háttérből. „Volt, amikor úgy tűnt, mintha lett volna valaki közben a helyszínen, aki a kamera látószögén kívülről segített és akivel kommunikált a jelölt az interjú közben. Ez nagyon kellemetlen az interjúztató szempontjából”- figyelmeztet a problémára Bogár Ágota. Nem ciki, ha jegyzet van nálad vagy jegyzetelsz, de azért tarts szemkontaktust és ne az öledben lévő füzeteddel legyél végig elfoglalva. És próbálj a kamerába nézni, mert akkor a másik fél úgy érzi, mintha a szemébe néznél, és ez sokkal szimpatikusabb hatást kelt.

10.       Add önmagad az állásinterjú közben!

Ez mind a személyes, mind az online interjúk során kulcsfontosságú. Ne állíts valótlant, a valódi erősségeidet hangsúlyozd, ne azt mond, amit szerinted hallani akarnak az interjúztatók. Az első hónapban úgyis kiderül, ha nem mondtál igazat. Érdemes magabiztosnak, de őszintének lenni, és akkor rengeteg kellemetlenséget meg tudsz spórolni magadnak.

+1 Zárd be a beszélgetést!

Győződj meg róla, hogy valóban véget ért az interjúd és már senki sem lát és hall téged, mielőtt elkezded az élménybeszámolót a haveroknak vagy elmész enni….

A koronavírus megjelenése alapjaiban változtatta meg az életünket és azt, hogyan és honnan dolgozunk. Az átállás nem mindenkinek megy egyszerűen, ezért indítottuk el a Karrier Kommandó nevű kezdeményezést. Ennek keretében hasznos karrier és motivációs tippekkel látjuk el a pályakezdőket. Pályaválasztásos cikkünket itt találod, a Pamkutyás verzióját pedig az Instagram oldalunkon. Ha tetszett a cikk kövess minket, ugyanis nemsokára érkezünk a beilleszkedés és a távmunka témakörével!

Zyntern instagram oldal telefon képernyőn

Amennyiben pedig pályakezdőként szeretnéd álmaid állásával indítani az újévet, regisztrálj oldalunkra, ahol rengeteg lehetőség vár Rád!

Tetszett a cikk? Oszd meg!