A legtöbben már biztos hallottátok ezt a két betűt. De mit is jelent és mi történik ott a jelentkezővel?

Az AC, azaz Assessment Center – ami az Értékelő Központ angol nyelvű rövidítése – egy több órás kiválasztási módszer, ahol nem csak kérdésekre kell válaszolnod, mint egy interjún, hanem különböző helyzetekben kell feladatokat megoldanod legtöbbször egy csoportban más jelöltekkel, akik ugyanarra a pozícióra jelentkeztek mint te.

A vállalatok azért szeretik ezt a módszert, mert néhány óra alatt feltérképezhetik készségeidet, kompetenciáidat, személyiségedet és, hogy mennyire passzolsz az adott pozícióra. 

Csapatban dolgozó fiatalok
AC interjú közben

A csoportos helyzetekben rendszerint az alábbi készségeket szokták a megfigyelni:

  • érvelés
  • kommunikáció
  • kreativitás
  • eredményorientáció
  • konfliktuskezelés
  • együttműködés
  • kezdeményezőkészség

Most már tudod, mi az az AC. De hogyan lehetsz eredményes, ha eljött a nagy nap

Ne dominálj túlságosan

Annak ellenére, hogy nagy valószínűséggel olyan emberekkel kerülsz egy csapatba, akikkel ugyanarra a pozícióra pályáztok, ne feledd: ez nem az Éhezők viadala. Ne akard legyőzni a többieket. Az ilyen jelöltek rendszerint elbuknak az AC-n hiszen azt mutatják, hogy csak az egyéni érdekeik számítanak, és nem tudnak együtt, csapatban dolgozni a vállalat sikereiért.

Kommunikálj magabiztosan

Persze az sem jó taktika, ha teljesen a háttérbe húzódsz, hiszen az értékelők csak azt tudják megfigyelni, amit látnak. Ha van ötleted egy feladat megoldására vagy, ha van véleményed egy témában, akkor feltétlenül kommunikáld. 

Légy önmagad, de tényleg

Az AC-kat úgy találták ki, hogy a feladatok közben előbb-utóbb felszínre kerüljön az ember személyisége. Sosem tudhatod, hogy mit keresnek egy jelöltben: vezetői ambíciókat vagy monotonitástűrést, kreatív gondolkodást vagy rendszerszemléletet. Olyat biztosan nem keresnek, aki megjátssza magát.

Csak pozitívan

Érkezz jó kedvvel és maradj pozitív. Álmaid állása mellett rengeteg dolgot tartogathat egy AC: új tapasztalatokat, új ismerősöket, sőt még magadról is többet megtudhatsz egy-egy feladat végére, szóval ne sajnáld azt a néhány órát, amit ott töltöttél még akkor sem, ha nem voltál elégedett magaddal minden pillanatban. 

Íme néhány gyakorlati tipp

  • a dress code általában business casual, túl hosszú a nap és túl sok a feladat az öltönyhöz vagy a kosztümhöz 
  • a szervezők általában frissítőkkel és étellel szoktak készülni, ezzel nem kell foglalkoznod
  • rendszerint van egy várakozó szoba, ahol két feladat között lehet pihenni, akár a többi jelölttel beszélgetni
  • a neten rengeteg AC mintafeladatot találsz, de a Zyntern csapata is összeszedett néhány példát neked a blogján

A neten számtalan tipikus AC feladat elérhető és biztos, hogy a baráti körödben is ki tudsz kérdezni a témával kapcsolatban pár embert. Mi azonban azt tanácsoljuk, hogy ezt ne tedd! Ha előre ismersz konkrét feladatokat, amelyek visszaköszönhetnek egy interjún, akkor sokkal nehezebb lesz önmagadat adnod, elvész a kreativitásod. Márpedig, ahogy azt már említettük ez elengedhetetlen része a sikeres AC-nak. Fontos megjegyezni a feladatokkal kapcsolatban, hogy ne ijedj meg, ha azok egyáltalán nem kapcsolódnak a pályázott munkakörhöz. A szakemberek pontosan tudják, hogy mit kell figyelniük egy-egy feladat megoldása közben, hogy kiderüljön, te vagy-e a legmegfelelőbb ember a pozíció betöltésére. 

fiatalok AC interjú közben
AC interjú közben

Azonban, hogy milyen típusú feladatokra számíthatsz, arra igenis érdemes felkészülnöd, szóval mi összegyűjtöttünk neked néhány kategóriát.

Csoportmunka

Már mondhatni kivétel nélkül, minden pozíció esetében fontos, hogy csapatban is megálld a helyed, ezért ilyen típusú feladattal biztosan találkozni fogsz. Számtalan fajtája van, de mindegyik arra épül, hogy egy felvázolt problémát közösen a résztvevőkkel együtt oldjatok meg. Ezen felül számtalan játékos feladat létezik, némelynek végső megoldása sincsen, itt a legfontosabb, hogy légy együttműködő és strukturált.

Szituációs feladat

A szituációs feladatok során megvizsgálják, hogy bizonyos munkában felmerülő helyzetekre miként reagálsz. Itt általában felvázolnak egy helyzetet, melyhez tartozik két szereplő megadott érdekekkel. Biztosan hallottál már az asszertív kommunikáció fogalmáról, itt pontosan ezt figyelik meg. Konyhanyelven ez annyit tesz, hogy megvizsgálják, egy-egy szituációban mennyire tudod képviselni az érdekeidet, illetve kezelni a konfliktust a szélsőségeket mellőzve. 

Prezentáció

A prezentációkészítéssel és előadással már az egyetemi évek alatt is biztosan nyüstöltek. Ez nem véletlen, hiszen a pályafutásod során rengetegszer kell majd a munkásságodat prezentálnod pár diában összefoglalva a felettesednek, munkatársaidnak vagy éppen egy külső ügyfélnek. Az AC során a téma mindig más és más: arra törekedj, hogy beleférj az időbe, tehát legyen tömör, de lényegre törő. Jó tipp, ha első lépésként beteszel a végére egy “Köszönöm a figyelmet! ” diát, ugyanis abban az esetben, ha kifutnál az időből, akkor is befejezettnek tűnik majd a munkád, a többit pedig elmondhatod szóban.

Improvizációs feladat

Az improvizációs feladatok igazán közkedveltek az interjúztatók körében, ugyanis munkád során sokszor kerülhetsz szembe hirtelen felmerülő problémával, mely során a legfontosabb, hogy ezeket minél hamarabb kezelni tudd. Ezeknek a feladatoknak a lényege, hogy szinte azonnal, minimális reagálási időt hagyva kell megoldanod az adott szituációt. 

+1 Tesztek

Az AC kivétel nélkül a holtidőkben tartalmazni szokott még teszteket, melyek lehetnek személyiség tesztek, IQ tesztek vagy tudást felmérő tesztek a vállalatról esetleg a megpályázott álláshoz szükséges kompetenciákról.

Ha további munkakereséssel, állásokkal kapcsolatos tanácsra van szükséged, kövess minket Facebook-on, ahol hasznos eseményekről, lehetőségekről adunk hírt, melyeken keresztül hozzád hasonló, tudatos emberekkel találkozhatsz!

Olvass a soft skillek jelentőségéről a Zyntern Blogon, amiből kiderül, hogy miért fontos hangsúlyozni egyéni érdeklődési körödet egy interjún.

Tetszett a cikk? Oszd meg!